בפוסט הקרוב אכתוב על פחדים ורגשות מעורבים לקראת השקעה – כדאי לכם להציץ.
ברחבי פלטפורמת הרשת קיימים דפוסי פעולה ומידע חיוני רב למשקיע המתחיל שכל רצונו הוא לעשות את הצעד הגדול לעבר המטרה הבלתי קונבנציונלית בעולם הכסף הגדול שהיא ‘עצמאות כלכלית’. האדם השאפתן קורא את הספרים, לומד את רזי המקצוע, ומכין עצמו בעצם להשקעה הראשונה. הוא יודע את החומר – בין אם זה השקעות בנדל”ן, בשוק ההון או אפילו נכסים דיגיטליים וכתיבת ספרים. לאחר ההכנה הארוכה מגיע שלב הקפיצה למים.
“אני כבר מלא זמן לומד את זה ואני שומע ממלא חברות מלא הצעות ואני לא יודע מה לעשות תכלס ולמי להאמין” – השבוע קיבלתי הודעה כזו. אני מניח שלחלקכם זה מוכר, ואם לא – אולי אתם וורן באפט הבאים. אם זה מוכר לכם, זה מכיוון שלפני כל צעד משמעותי כזה או אחר אנחנו נתקפים בפחד וחשש מסויים שגורם לנו לראות בצורה לא רחבה את הסיטואציה. כדי להבין מאיפה זה בא, תחילה נצטרך להגדיר מהו פחד ומאיפה הוא נובע.
פחד הוא יצר הישרדותי המשמש כמנגנון הגנה לגוף. פשוטו כמשמעו. הוא נוצר בתוכנו מגיל צעיר והוא משמש כדי להבטיח שנמשיך לחיות. דוגמא קלאסית תהיה הפחד להיכוות. ברגע שילד קטן מכניס את היד לסיר רותח הוא מקבל כוויה – ומאז הוא יפחד לגעת שוב. פחד זה נשאר עמנו גם בהגעה לגיל בגרות. לא פשוט לגרום לייצר ההישרדותי לעזוב אותנו, אך אדם זקוק להבין למעשה שכאשר הוא בוגר הוא לא צריך את חבלן ההישרדות כי הוא רוצה כעת להתפתח ולצמוח ולא לשרוד. חשוב להבין כי פחד בא לידי ביטוי בהרבה מאוד היבטים בחיינו. פחד מזוגיות, פחד מכשלון, פחד מחובות, פחד מחוסר ודאות, פחד להשקיע – פחד הוא הגורם העקרי של אדם לחוסר צמיחה.
המסקנה שלי פשוטה – אדם בוגר צריך להבין כי התגברות על פחדיו מביאה אותו למצב של גדילה והתפתחות, וגדילה והתפתחות תביא אותו למצב של עושר ואושר. כלומר – אם תתגבר על פחדייך, תחיה באושר ועושר!
לאחר שהבנו את מקורות הפחד אבקש מכם לקחת 5 דקות הפסקה מהקריאה ולרשום לעצמכם מהם חמשת הדברים שהכי מפחידים אותכם. תהיו כנים עם עצמכם. תכתבו את המובן מאליו ותכתבו את הפחד העצמי האפל ביותר. תפתיע אותכם מאוד כמות ההשפעה שתיכון עליכם כאשר תציפו דברים על דף.
לאחר שאנו יודעים מהם הפחדים שלנו, ניתן להתקדם ולנסות לפתור אותם. אני אתמקד בפחד מהשקעות אך דפוסי הפעולה רלוונטיים לכל תחום שמפחיד אותכם ודורש בעיקר עבודה מנטלית חיובית. אדם מפחד להשקיע את כספו מהפחד הבסיסי ללכת אל הלא נודע (תעשו לי טובה אל תלכו לאנשים שמבטיחים לכם תשואות) ולהפסיד סכום נכבד מהכסף שהם עמלו עליו רבות. אני מתחבר להרגשה הזו, אם כי ניתן להמיר את האנרגיה שהפחד גוזל מאיתנו לאנרגיה מלאה של עבודה ומחקר על ההשקעה. לפני על השקעה אנו נבחן אותה לעומק, ונחקור בצורה מקסימלית אם היא כדאית או לא. במקרים מסויימים התשובות יהיו ברשת, במקרים מסויימים נחקור באמצעות אנשים שעשו זאת לפנינו ובמקרים מסויימים נשכיר חוקר שיבדוק את החברה היוזמת – נעשה כל מה שצריך כדי להמיר את הפחד לידע. אדם שפוחד להיות רווק בהתאם ינסה להכיר בחורות ולצאת לדייטים, ינסה להבין איך המוח הנשי עובד כדי להיות גבר מוצלח יותר ויקח אדם שידאג ללוות אותו בתהליך – הוא יעשה כל מה שצריך כדי להמיר את הפחד לידע!
להכנס להשקעה מבלי לדעת כל פרט עליה שקולה להימור בוגאס – לפעמים אתה תנצח ולפעמים תפסיד ובסוף הבית תמיד מנצח. נקבע לנו כלל אצבע: אנחנו לא משקיעים בלי מחקר מעמיק.
מחקר מעמיק יתן לנו ידע, וידע מושכל הוא המרכיב להורדת הפחד. ידע מביא לביטחון עצמי, ידע הופך השקעה להשקעה מושכלת שאתה תרוויח עליה בסופו של דבר. הכנה מוקדמת מרגיעה את היצר ההישרדותי ודוגלת במרכיב ההתפתחותי. לפני כל השקעה, נשאל את עצמנו דפוס של שאלות פשוטות:
– מה החברה שאנו משקיעים בה עושה בשלוש משפטים? התשובה תהיה להיות ברורה לכל ילד.
– איך החברה מוסיפה ערך לבני אדם?
– האם יש מספיק משאבים בחברה כדי לגרום לשני הסעיפים הראשונים להתקיים?
כאשר נענה בצורה פשוטה, עניינית וברורה על השאלות הללו נדע שזו השקעה טובה. כאשר נגיע בעצמנו למסקנה שזו השקעה טובה – לא נפחד להשקיע בה. תזכרו כי התרופה לנטרול הפחד הוא ידע אמיתי.
תשקיעו תצליחו תרוויחו!
